Jeugdhuis Tronk

Speelveld en kopkast van de virtuele flipperkast

Flipperkast

De naam van de flipperkast, Vortex Virtual Pinball, verraadt al dat dit een virtuele (of digitale) flipperkast is. Een traditioneel speelveld met rollende ballen en allerlei mechanismes wordt hierbij vervangen door een groot 4K scherm. Dankzij dit scherm kunnen replica's gespeeld worden van echte flipperkasten. Het grote voordeel hiervan is dat er in plaats van één dure flipperkast oneindig veel kasten gespeeld kunnen worden.

De kast zit ook propvol met extra feedback devices om de ervaring zo echt mogelijk te maken. Er zitten bijvoorbeeld echte flipperspoelen in die activeren wanneer je op de flipperknoppen drukt. Zo voelt het alsof je echte flippers bedient. Verder zijn er ook flitsende lichten die gesynchroniseerd zijn met het spel en kan de kast mechanische geluiden afspelen, eender waar op het speelveld.

De realistische speelervaring van Vortex is onmogelijk over te brengen zonder het zelf te ervaren, dus kom vooral zelf eens spelen!

Flipperen voor dummies

Nog nooit op een flipperkast gespeeld? Lijkt alles maar willekeurig en moeilijk? Geen nood, er zit meer logica achter alle knipperende lichtjes dan je denkt. Het volgende filmpje geeft een mooi inzicht in flipperkasten als je er weinig ervaring mee hebt.

Elke flipperkast vertelt dus een eigen verhaal. Het is een soort avontuur met allerlei doelen die je kan bereiken en naartoe kan werken. De ene kast heeft enorme diepgang en uitdagende opdrachten, de andere kast kan dan weer oppervlakkiger zijn en eenvoudiger om te begrijpen.

De uitdaging is dus om een flipperkast beetje bij beetje te leren kennen. Welke combinaties van shots leiden tot welke uitkomst? Wat moet je precies doen? Wat scoort veel punten? Hoe start je multiball? Hoe krijg je extra ballen? Het is dus best om 1 flipperkast te kiezen die je aanspreekt en deze te doorgronden. Je zal zien dat het een hele "wereld onder glas" is!

Is je interesse gewekt? Neem eens een kijkje naar de volgende filmpjes om wat meer flipperskills te leren: Abe Flips' Pinball Skill serie.

Competitie

Het concept

Ga de strijd aan om de titel van beste flipperkast speler te veroveren! Maandelijks wordt er een flipperkast gekozen om competitief te spelen. Iedereen kan deelnemen en op het einde van de maand wordt de speler met de hoogste score tot winnaar gekroond.

De kampioen van de maand krijgt bovendien een trofee en onder alle deelnemers wordt er ook gratis drank verloot! Post dus zeker je score, ook al ben je niet de beste speler.

Check het online scorebord voor een actueel overzicht van flipperkasten, spelers en hun topscores.

Afbeelding van een gouden trofee

Deelnemen

  • Deelname competitie = gratis
  • Gespeelde spelletjes zijn betalend
  • Neem een foto van je score na het spelen
  • Post de foto in de Jeugdhuis Tronk Discord server
  • Je score komt automatisch op het scorebord
  • Winnaars worden op het einde van de maand aangekondigd

Handleiding

Zowat alles wat je moet weten om de flipperkast te bedienen kan je terugvinden op de instructiekaart in de flipperkast zelf, links vooraan onder het glas.

Hieronder staat alles nog eens uitgebreid uitgelegd met ook wat extra functionaliteit die niet op het kaartje staat.

Instructiekaart van de flipperkast

Knoppen

Knop Actie Uitleg
Start knop Spel starten Geselecteerde kast laden of in-game het spel starten.
Extra ball knop Extra bal starten Bij sommige flipperkasten kan er een extra bal gespeeld worden na de gewoonlijke 3 ballen (tegen betaling).
Exit knop Terug navigeren Navigeert in het menu naar een niveau hoger of sluit in-game het spel af om terug te keren naar het menu.
Flipper knop Navigeren / flipperen De bovenste van de twee knoppen aan de zijkant van de flipperkast. Navigeert in het menu of activeert een van de flippers in-game.
Magna save knop Instructies lezen / magnasave links De onderste van de twee knoppen aan de zijkant van de flipperkast. Opent de instructies van de geselecteerde flipperkast in het menu of werkt als extra knop in-game als de kast het ondersteund.
Magna save knop Flyer bekijken / magnasave rechts De onderste van de twee knoppen aan de zijkant van de flipperkast. Toont de originele reclameflyer van de flipperkast in het menu of werkt als extra knop in-game als de kast het ondersteund.
Muntdeur knop Volume Houdt de knop ingedrukt en gebruik de rechter flipper- en magnasave knop om het volume in te stellen.
Knop om je geld terug te krijgen als het vast zit Munt return Munten die niet aangenomen worden kunnen vast blijven steken in het muntmechanisme. Deze knop zorgt ervoor dat de munt terug in het luikje onderaan valt.
Power knop Kast aan en uit zetten Onderaan de kast aan de rechterkant staat de aan-/uitknop. Altijd 1x kort indrukken en de tijd geven om op te starten of af te sluiten
Plunger Bal in het spel schieten Afhankelijk van hoe ver de plunger getrokken wordt schiet de bal harder of zachter weg. Sommige flipperkasten hebben geen plunger, hier wordt de bal altijd even hard weggeschoten.

Tips & tricks

Instructiekaart van The Addams Family flipperkast

Geen idee wat je moet doen bij een bepaalde flipperkast? Druk in het menu op de linker magnasave knop om de instructies te lezen. Daarin staat altijd welke doelen er zijn in het spel. Dit helpt je meestal goed op weg.

Poster met Nudge me at your own risk

Je kan de flipperkast (lichtjes) naar links of rechts duwen om de bal te manipuleren op het speelveld. Dit heet " nudgen".

Schudt nooit te hard met de flipperkast. Er zit namelijk een mechanisme in dat dit detecteert en het spel laat stilvallen (tilt).

De flipper- en magnasaveknop in verschillende kleuren

Eenmaal een flipperkast geladen is lichten de flipper- en magnasave knoppen op in de kleur van de originele flipperkast. Dit is niet alleen een leuke extra, maar ook handig om te weten of de flipperkast 2, 3 of 4 knoppen gebruikt.

De flipper- en magnasaveknop in verschillende kleuren

Nog eens herhalen: nooit munten inwerpen als je nog in het menu of laadscherm zit. Die inworp wordt nog niet herkend door de flipperkast en zal dus verloren gaan.

De kast aanvaardt ook enkel €1 stukke, dus steek er geen andere munten in. Hierdoor kan het muntmechanisme geblokeerd raken.

De flipper- en magnasaveknop in verschillende kleuren

Sommige flipperkasten hadden geen plunger maar een "Launch Ball" knop. Deze knop werd soms tijdens het spel gebruikt voor bepaalde acties. Bij Terminator 2 kan je bijvoorbeeld het kanon afschieten door op de plunger te duwen.

De flipper- en magnasaveknop in verschillende kleuren

Zet nooit drank op de flipperkast. Dit kan het glas beschadigen of nog ergere schade veroorzaken als er gemorst wordt.

Is er een probleem of iets vreemd met de flipperkast? Laat meteen iets weten aan Kevin, de tapper of het bestuur!